Přejít k hlavnímu obsahu

Varování ze strany Policie ČR

Napsal uživatel novak dne 18 December 2021

Přišla nám prosba o spolupráci ze strany Policie ČR, abychom mezi starší osoby šířili informaci, že v současné době dochází na celém území České republiky ze strany neznámého pachatele, či skupiny pachatelů k trestné činnosti podvodů na seniorech s použitím legendy VNUK - autonehoda.

Pachatel se této trestné činnosti dopouští tak, že si na veřejně dostupných stránkách www.1188.cz vyhledá telefonické kontakty na osoby, u kterých dle jmena předpokládá, že se jedná o seniory. Jde převážně o osoby se jmény, která se dnes již neužívají nebo jsou užívána v minimální míře (např. Marie, Anastázie, Otmar, Gustav apod.).  Následně tyto osoby kontaktuje telefonickým hovorem a vydává se za lékaře, případně jinou osobu, která v nich s vyšší pravděpodobností může vzbudit důvěru, kdy při vedené komunikaci sděluje, že jejich syn nebo vnuk měl dopravní nehodu. Pro mimosoudní vyrovnání požaduje zaslání finanční částky v řádech statisíců Kč, které žádá zaslat bankovním převodem na jím udané číslo účtu, vedeného v zahraničí. Vzhledem k tomu, že je pachatel velmi přesvědčivý a využívá legendu, kterou má předem připravenou a naučenou, často se mu podaří vystrašené seniory přesvědčit a ti mu pak požadovanou finanční hotovost na jím sdělený účet zašlou. Jakmile jsou finanční prostředky převedeny na zahraniční účet, je jejich zajištění a vrácení zpět prakticky nemožné. V případě jakéhokoliv podezřelého hovoru na toto téma, je třeba ihned kontaktovat linku 158.

Zároveň starší osoby mohou být kontaktovány ze strany Police ČR v případě, že bude na základě již prováděných opatření zjištěna informace, že mohl být dotyčný senior ze strany uvedených podvodníků kontaktován.

 

Druh článku
Farnost